diumenge, 5 de febrer del 2017

Experiments amb aigua i caixa de Patricia


Este matí (dimarts 31) com que teníem Castellà, ha vingut Natalia i s'ha dut amb ella a Dorothy i la seua història, per continuar llegint una estoneta abans de repassar sustantius i ortografia.


Després del pati teníem socials i hem baixat al pati a fer els experiments de l'aigua (menys mal que no els hem fet dins de classe!). Ha sigut una experiència molt, molt xula i hem aprés moltes coses. 
Primer, hem omplit els nostres gots amb aigua, fins la meitat,i hem assenyalat amb retolador la marca del nivell d'aigua. Després hem fet una bola amb plastilina. Abans de ficar-la dins el got hem plantejat varies teories: 
  • Que la plastilina anava a absorbir l'aigua i el nivell d'aigua baixaria, perquè part de l'aigua es quedaria dins la bola.
  • Que l'aigua agafaria els colors de la plastilina i es tintaria de colorins.
  • Que la piloteta suraria.
Ens hem dut una bona sorpresa quan, al ficar la boleta a l'aigua, no ha passat cap dels plantejaments anteriors... La bola s'ha afonat i el nivell d'aigua ha pujat! Ens hem quedat bocabadats. Ara ja sabem que això passa perquè, com la bola li lleva espai a l'aigua, aquesta puja buscant l'espai que la pilota ha ocupat. 

Després hem convertit la nostra bola en una espècie de "bol" xicotet. La nostra teoria era que, al ficar-lo al got, s'afonaria com la bola, però... NO! Això li ha passat sols als que han fet el seu "bol" amb una base molt xicoteta, però a la resta, que hem fet un bol ample, ens ha surat!! Ara sabem que açó passa perquè, encara que la plastilina siga més pesada que l'aigua, la forma que li hem donat a la base del bol té major superfície de contacte amb l'aigua que la que tenia la bola, aleshores hem augmentat la força d'espenta que l'aigua exerceix sobre el bol, o això contava un tal Arquímedes. Som tan observadors que hem deduit que açó és el que passa amb els vaixells!





















Quan estàvem a punt de l'explicació del tercer experiment, han aparegut volant dos "abuelitos", així que hem parat per demanar un desig cadascú, i després els hem deixat continuar el seu camí. Que estes coses, també són importants!



Per acabar, hem fet l'explicació del tercer experiment, que haurem de construir la setmana pròxima perquè en una hora ja no ens donava temps a fer més coses! Ens ha agradat moltíssim, perquè hem aprés a fer un surtidor d'aigua sols amb una botella buida, una palleta i un poquet de plastilina. Ja us explicarem amb detall com és quan cadascú faça el seu, perquè és ben fàcil i divertit. Això sí, millor si es fa a l'aire lliure o a la cuina!






Per terminar dimarts, Patricia ens ha constat els experiments que va fer a casa amb l'aigua, i que ens han servit per repassar els estats de l'aigua i com aquesta pot passar d'un estat a l'altre. A més a més, ens ha explicat una experiència molt xuli per conseguir gotetes de pluja amb aigua calfada, un got i un poc de film de cuina. Què guai!! Així es súper fàcil entendre el cicle de l'aigua! Moltes gràcies Patricia! Bon treball!






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada