dimecres, 14 de desembre del 2016

105º aniversari de la primera expedició al Pol Sud

Igual com va ocòrrer amb el romans, hui hem trobat per la més absoluta casualitat, el nou tema sobre el que volem investigar durant un temps (podem, fins i tot, i si volen, aprofitar els Nadals).
Hem obert Google perquè necessitàvem trobar una imatge nadalenca i hem descobert amb sorpresa que el "doodle" del buscador havia canviat i no era el de sempre! 
Google celebra el 105º aniversario de la primera expedición al Polo Sur
Obviament, hem punxat sobre la imatge que sustituia l'habitual, que era com una brúixola, i ha aparegut un "gif" com el que veieu ací damunt (però en moviment, clar). Hem tornat a punxar i ens hem trobat amb uns quants enllaços a notícies que parlaven d'un aniversari i d'una expedició al Pol Sud, la part més llunyà del planeta. I clar, necessitàvem saber més!

Hem triat la notícia que us deixem a continuació perquè era la que semblava respondre el nostre dubte: Per què el "doodle" de Google hui és aquesta imatge d'un lloc tan nevat, aïllat i fred? Us deixem l'enllaç ací:


El text de la notícia, d'una manera molt clara i senzilla, ens contava la història de Roald Amundsen, l'explorador que amb molta preparació i esforç, i sempre contant amb el seu equip, va aconseguir arribar el primer al Pol Sud després de 99 dies viatjant en condicions extremes, amb l'ajuda tan sols d'esquís, trineus i gossos de neu, i això sí, utilitzant molt bé el seu cap i èssent bon planificador, oblidant impulsos i mesurant cada moviment perquè es jugaven la vida.
La història ens ha impactat, i a més a més, ens ha permés parlar d'alguns conceptes que hem treballat a naturals en el que portem de curs, perquè sempre podem relacionar el que treballem a classe amb el món que ens envolta. Ens ha impactat tant el relat, que ens ha semblat bona idea centrar la nostra següent investigació (voluntària) en aquest tema: les expedicions al Pol Sud (o fins i tot al Pol Nord), aquest aniversari en concret, la segona expedició de la que també parlava la notícia i en la que els seus exploradors varen morir quan tornaven per les condicions meteorològiques tan extremes... Arrel precisament d'esta segona expedició, hem escoltat (i vist el vídeo) de la cançó de MECANO: HÉROES DE LA ANTÁRTIDA, en la que hem trobat imatges originals de Robert Scott i el seu equip de cinc britànics, que mai arribaren a poder celebrar la seua victoria.
Us deixem ací l'enllaç:

HÉROES DE LA ANTÁRTIDA (No us transporta a la vostra infància i adolescència?)

Mirant el vídeo i pensant sobre el que hem llegit i parlat, ens han sorgit molts dubtes, com ara: Per què sembla que tenen la pell tan fosca? Per què menjaren carn de foca? No utilitzaven cotxes o un altre transport?... i moltes més. Així doncs, hem parlat sobre el perill del sol a la pell quan estem a la neu o a la platja, originat pel reflex blanc que produixen els raigs quan arriben a la neu o la sorra i reboten; o que la pell de foca és molt més gruixuda que la nostra, perquè està preparada per mantindre la temperatura del seu cos i permitir que puguen viure amb eixes temperatures, i com gràcies que la seua carn té més greix, menjar-la els va ajudar a tindre molta energia per poder recuperar forces i emprendre el camí de tornada.
La veritat, aquest és un tema molt interessant, que dóna per poder parlar de moltíssims "subtemes" relacionats. Així que... si volen investigar, llegir, escriure sobre això, tal com feren amb els romans: Benvingut tot el que vulguen fer si és l'excusa perfecta perquè s'informen, escriguen, lligen, pregunten, imaginen i, sobre tot, estiguen aprenent mentre gaudeixen.
Us done les gràcies per endavant per tot el recolzament que els donareu i per ajudar-los a "volar"!

Demà us contem més coses sobre el nostre arbre, el mercadet que estem preparant, els sobres nadalencs de hui i alguna cosa més.

Bona nit!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada